כאשר מעצבים ומפיקים דברי דפוס יש לתת את הדעת על היבטים השונים של המילה הכתובה. לא מדובר אך ורק בהדפסה תוך שימוש בשפה תקנית וללא שגיאות איות. יש לתת את הדעת גם על עיצוב האותיות עצמן. אנשי מקצוע, מעצבים גרפיים, בתי דפוס והוצאות לאור משתמשים בדרך כלל במילים טיפוגרפיה או קליגרפיה על מנת לבטא את מלוא המשמעות של עיצוב טקסט, אותיות, מילים ומשפטים.
מהי טיפוגרפיה?
בבואכם אל מעצב גרפי, כאשר אתם מבקשים להפיק ספר, חוברת או עלון פרסומי, סביר מאוד להניח שהוא לא ישאל אתכם באיזו טיפוגרפיה תרצו שייעשה בה שימוש. ובכל זאת, כדאי לדעת מהי משמעות מונח זה, שכן כך או אחרת, זה ישפיע על האופן בו יראה אור דבר הדפוס החשוב לכם.
אז מהי, אם כן, טיפוגרפיה? מדובר באופן שבו מסדרים את המלל על גבי הדף, העמודים השונים או הגיליון. מהו בדיוק הגודל של כל אות ואות? האם הכותרת תהיה מודגשת וגדולה יותר? באיזה גופן יופיע הכיתוב? זהו בדיוק חלק מהעניין, כאשר המשמעות הרחבה של המילה מקפלת בחובה גם היבטים כגון רווחים בין שורות ועמודות, גדלי שוליים וכיוצא בזה.
כמה מילים על קליגרפיה
בדפוס המודרני נהוג מאוד השימוש בסוגי גופן רווחים כדוגמת "פרנק ריהל" או "דויד". יחד עם זאת, מעת לעת נעשה שימוש באותיות מעוצבות ומקושטות במיוחד, המצוירות באופן מסורתי, ביד. זוהי, למעשה, הקליגרפיה – כתב יד אומנותי, מסוגנן ולא מודפס.